HASŁO |
wagyū |
WARIANTY | wagyu |
WYMOWA | wag-ju lub ṷag-ju |
DEFINICJA | «japońska rasa bydła odznaczająca się wysoką jakością wołowiny; także wołowina pozyskiwana z tego bydła» |
PRZYKŁADY UŻYCIA |
Mało kto wie, że krowy rasy wagyū hoduje się też w Polsce (www.smakizycia.pl). Znawcom nie trzeba przypominać, że wołowina wagyu jest najdroższym rodzajem mięsa wołowego sprzedawanym na świecie, którego średnia cena kształtuje się na poziomie 200 zł za kg (www.bukaciarnia.pl). |
ETYMOLOGIA | <jap. 和牛, dosł. 'japońskie bydło'> |
WIZUALIZACJE | Zobacz w grafice Google |
ODSYŁACZE | |
DATA | Rejestracja hasła: 12.11.2015, 12.04, ostatnia aktualizacja hasła: 24.11.2015, 16.25 |
AUTOR | Patrycjusz Pilawski |
REDAKTOR | Jan Burzyński |