HASŁO |
tempeh
|
DEFINICJA | «tradycyjny składnik kuchni indonezyjskiej powstały ze sfermentowanych nasion soi, o charakterystycznym orzechowo-grzybowym smaku, stosowany jako zamiennik mięsa i nabiału» |
PRZYKŁADY UŻYCIA |
Jest świetnym źródłem białka (19g/100g tempehu) oraz minerałów. Im dłużej tempeh będzie marynowany, tym bardziej będzie smakować jak mięso :). Przepis na 7 szaszłyków, z czego jeden to około 71 kcal, B: 6 g, T: 2,4 g, W: 7,9 g (befitbestrong.pl). W jawajskich wioskach bardzo ważnym miejscem jest Tempeh-house, czyli strefa, w której wytwarzany jest tampeh. Każdego ranka można tam kupić zawiniątka z liści bananowca zawierające świeże, mięsiste plastry tego produktu |
WIZUALIZACJE | Zobacz w grafice Google |
DATA | Rejestracja hasła: 07.07.2020, 10.43, ostatnia aktualizacja hasła: 10.07.2020, 03.57 |
AUTOR | Wiktor Kuc |
REDAKTOR | Maciej Czeszewski |