NAJNOWSZE SŁOWNICTWO POLSKIE
Zamknij

Nowi Użytkownicy

Dołącz do Obserwatorium!
Tylko zalogowani użytkownicy mogą dodawać hasła, komentarze i zdjęcia.
lub
Zarejestruj się tutaj

Obecni Użytkownicy

Zaloguj się na swoje konto
lub
Nie pamiętasz hasła?
HASŁO

tempeh

Drukuj
DEFINICJA

«tradycyjny składnik kuchni indonezyjskiej powstały ze sfermentowanych nasion soi, o charakterystycznym orzechowo-grzybowym smaku, stosowany jako zamiennik mięsa i nabiału»

PRZYKŁADY UŻYCIA

Jest świetnym źródłem białka (19g/100g tempehu) oraz minerałów. Im dłużej tempeh będzie marynowany, tym bardziej będzie smakować jak mięso :). Przepis na 7 szaszłyków, z czego jeden to około 71 kcal, B: 6 g, T: 2,4 g, W: 7,9 g (befitbestrong.pl).



W jawajskich wioskach bardzo ważnym miejscem jest Tempeh-house, czyli strefa, w której wytwarzany jest tampeh. Każdego ranka można tam kupić zawiniątka z liści bananowca zawierające świeże, mięsiste plastry tego produktu
(ekologia.pl).

WIZUALIZACJE Zobacz w grafice Google
DATA Rejestracja hasła: 07.07.2020, 10.43, ostatnia aktualizacja hasła: 10.07.2020, 03.57
AUTOR Wiktor Kuc
REDAKTOR Maciej Czeszewski
facebook