HASŁO |
szakszuka |
DEFINICJA | «danie kuchni bliskowschodniej, popularne zwłaszcza w Izraelu, składające się z jajek smażonych na gęstym sosie z pokrojonych pomidorów, papryki i cebuli lub innych warzyw, zwykle podawane jako śniadanie» |
INFORMACJA GRAMATYCZNA | rzecz. ż, lp D. szakszuki, Ms. szakszuce, lm M. szakszuki |
PRZYKŁADY UŻYCIA |
Ja robię szakszukę, gdy na śniadaniu mam gości – sos robię wieczorem, a rano tylko zapiekam w nim jajka (www.poezja-smaku.pl). Na przygotowanie szakszuki skusiłam się kilka dni temu (blogi.mojegotowanie.pl). Na dzisiejsze leniwe śniadanie mistrzów proponuję szakszukę (filozofiasmaku.blogspot.com). Z menu wybrałyśmy dwie szakszuki – tradycyjną z pomidorami i papryką (14 zł) i zieloną, ze szpinakiem (15 zł) (loca-love.pl). W Izraelu jest wiele restauracji serwujących śniadania, oczywiście na czele z królową tego posiłku – szakszuką (dzieckowdrodze.com). |
ETYMOLOGIA | <arab. shakshouka, dosł. 'mieszanina'> |
WIZUALIZACJE | Zobacz w grafice Google |
ODSYŁACZE |
burger, caprese, chorizo, czekadełko, dip, dipówka, frittata, halloumi, homing, hummus, laksa, pad thai, ramen, tahini, tempura, tom yum, wasabi, wrap |
DATA | Rejestracja hasła: 10.03.2016, 11.37, ostatnia aktualizacja hasła: 07.01.2017, 22.12 |
AUTOR | Jan Burzyński |
REDAKTOR | Paweł Ciach |