NAJNOWSZE SŁOWNICTWO POLSKIE
Zamknij

Nowi Użytkownicy

Dołącz do Obserwatorium!
Tylko zalogowani użytkownicy mogą dodawać hasła, komentarze i zdjęcia.
lub
Zarejestruj się tutaj

Obecni Użytkownicy

Zaloguj się na swoje konto
lub
Nie pamiętasz hasła?
HASŁO

redukcja

Drukuj
DEFINICJA

środ. 1. «technika kulinarna polegająca na zmniejszeniu objętości sosu, zupy lub innego płynu, rzadziej całej potrawy do pożądanej konsystencji, poprzez pozostawienie ich na małym ogniu i odparowanie wody czy wcześniej dolanego wina, piwa lub bulionu»

środ. 2. «sos, zupa lub inny płyn, rzadziej cała potrawa powstałe w ten sposób»

PRZYKŁADY UŻYCIA

w zn. 1.: Ściągamy pokrywkę i redukujemy sos (odparowujemy wodę, mieszając). Próbujemy sos, ewentualnie doprawiamy. Dodajemy kurki. Redukcja sosu powinna trwać ok. 20-30 minut. Zdecydujcie sami jaką konsystencję sosu wolicie, im dłużej dusimy, tym sos będzie gęstszy (okurka.net).



w zn. 2.: Gotowa redukcja jest gęsta (szczególnie, gdy nieco przestygnie), lepka, ciemna i intensywna w smaku, z piwno-kawową goryczką. Odstaw redukcję i podgrzej pod sam koniec gotowania risotto (facetikuchnia.com.pl).

WIZUALIZACJE Zobacz w grafice Google
DATA Rejestracja hasła: 14.06.2020, 14.15, ostatnia aktualizacja hasła: 29.07.2020, 14.50
AUTOR Wiktor Kuc
REDAKTOR Maciej Czeszewski
facebook