HASŁO |
redukcja
|
DEFINICJA | środ. 1. «technika kulinarna polegająca na zmniejszeniu objętości sosu, zupy lub innego płynu, rzadziej całej potrawy do pożądanej konsystencji, poprzez pozostawienie ich na małym ogniu i odparowanie wody czy wcześniej dolanego wina, piwa lub bulionu» środ. 2. «sos, zupa lub inny płyn, rzadziej cała potrawa powstałe w ten sposób» |
PRZYKŁADY UŻYCIA |
w zn. 1.: Ściągamy pokrywkę i redukujemy sos (odparowujemy wodę, mieszając). Próbujemy sos, ewentualnie doprawiamy. Dodajemy kurki. Redukcja sosu powinna trwać ok. 20-30 minut. Zdecydujcie sami jaką konsystencję sosu wolicie, im dłużej dusimy, tym sos będzie gęstszy (okurka.net). w zn. 2.: Gotowa redukcja jest gęsta (szczególnie, gdy nieco przestygnie), lepka, ciemna i intensywna w smaku, z piwno-kawową goryczką. Odstaw redukcję i podgrzej pod sam koniec gotowania risotto (facetikuchnia.com.pl). |
WIZUALIZACJE | Zobacz w grafice Google |
DATA | Rejestracja hasła: 14.06.2020, 14.15, ostatnia aktualizacja hasła: 29.07.2020, 14.50 |
AUTOR | Wiktor Kuc |
REDAKTOR | Maciej Czeszewski |