HASŁO |
lassi |
DEFINICJA | «tradycyjny indyjski napój przyrządzany na bazie schłodzonego jogurtu naturalnego, wody i przypraw, czasami także miąższu owoców» |
INFORMACJA GRAMATYCZNA | rzecz. n, ndm |
PRZYKŁADY UŻYCIA |
Pierwszy raz piłam lassi w Wielkiej Brytanii – w B'mouth mieszkałam w rodzinie indyjsko-singapurskiej. Napój od razu podbił moje serce, a raczej kubki smakowe (podbeskidzkimniebem.blogspot.com). Jeśli mamy ochotę na chłodniejsze lassi, możemy dorzucić do niego kostki lodu (www.sfinjak.wroclaw.pl). Obecnie dużą popularnością cieszą się przepisy na lassi z wykorzystaniem owoców, a także wody różanej (kuchnia.wp.pl). Jeśli ktoś sobie życzy, do picia można sobie zrobić lassi, co jest bardzo łatwe – mieszamy jogurt naturalny pół na pół z wodą, blendujemy w nim jakiś owoc, na przykład banana, doprawiamy miodem i kardamonem. Piłam kiedyś wytrawne lassi i też było dobre (witajslonce.pl). |
ETYMOLOGIA | <hind.> |
WIZUALIZACJE | Zobacz w grafice Google |
ODSYŁACZE |
burger, chorizo, caprese, czekadełko, dip, dipówka, frittata, homing, hummus, mango lassi, tahini, tempura, wasabi, wrap, zupka chińska |
DATA | Rejestracja hasła: 24.05.2015, 16.10, ostatnia aktualizacja hasła: 04.10.2015, 15.40 |
AUTOR | Jan Burzyński |
REDAKTOR | Maciej Czeszewski |