NAJNOWSZE SŁOWNICTWO POLSKIE
Zamknij

Nowi Użytkownicy

Dołącz do Obserwatorium!
Tylko zalogowani użytkownicy mogą dodawać hasła, komentarze i zdjęcia.
lub
Zarejestruj się tutaj

Obecni Użytkownicy

Zaloguj się na swoje konto
lub
Nie pamiętasz hasła?
HASŁO

labruskowy

Drukuj
WARIANTY

labruscowy

DEFINICJA

«charakterystyczny dla winorośli lisiej (labruski) lub mający z nią związek»

INFORMACJA GRAMATYCZNA

przym.

KOLOKACJE

Labruskowy posmak.

PRZYKŁADY UŻYCIA

Niestety wadą tej odmiany jest silny, wręcz piekący w język posmak labruskowy, zwany czasami posmakiem lisim (majawogrodzie.tvn.pl).



Wino dosłodzone miodem wielokwiatowym. Ta nuta miodowa jest wyraźna, poza tym są akcenty bakaliowe, lipa, rumianek, ale też labruskowe tło, wyraźna kwasowość, w smaku wytrawne, też „labruskowate” [...] (www.vinisfera.pl).



Robiłam białe wino, chyba to była odmiana Ontario, była też dodana Iza i powiem ci, że wcale posmaku labruskowego nie było, tylko że alkohol wydobywa ten niepotrzebny związek […], który nie jest obojętny dla zdrowia, i tak to wygląda (forumogrodnicze.info).



Mamy na forum nawet już odpowiedni temat o uszlachetnianiu labruskowego – a to aronią, a to bananami, a to czymś tam jeszcze (wino.org.pl).



Wprawdzie w branży wszyscy je krytykują, ale skoro większość znajomych chwali moje wina labruscowe, to może warto je zostawić (www.winnica.studiotomcom.pl).

ETYMOLOGIA

<od łac. (vitis) labrusca>

WIZUALIZACJE Zobacz w grafice Google
ODSYŁACZE
DATA Rejestracja hasła: 17.08.2016, 16.14, ostatnia aktualizacja hasła: 26.02.2019, 10.24
AUTOR Agnieszka Kostrowiecka
REDAKTOR Jan Burzyński
facebook