HASŁO |
labruskowy |
WARIANTY | labruscowy |
DEFINICJA | «charakterystyczny dla winorośli lisiej (labruski) lub mający z nią związek» |
INFORMACJA GRAMATYCZNA | przym. |
KOLOKACJE | Labruskowy posmak. |
PRZYKŁADY UŻYCIA |
Niestety wadą tej odmiany jest silny, wręcz piekący w język posmak labruskowy, zwany czasami posmakiem lisim (majawogrodzie.tvn.pl). Wino dosłodzone miodem wielokwiatowym. Ta nuta miodowa jest wyraźna, poza tym są akcenty bakaliowe, lipa, rumianek, ale też labruskowe tło, wyraźna kwasowość, w smaku wytrawne, też „labruskowate” [...] (www.vinisfera.pl). Robiłam białe wino, chyba to była odmiana Ontario, była też dodana Iza i powiem ci, że wcale posmaku labruskowego nie było, tylko że alkohol wydobywa ten niepotrzebny związek […], który nie jest obojętny dla zdrowia, i tak to wygląda (forumogrodnicze.info). Mamy na forum nawet już odpowiedni temat o uszlachetnianiu labruskowego – a to aronią, a to bananami, a to czymś tam jeszcze (wino.org.pl). Wprawdzie w branży wszyscy je krytykują, ale skoro większość znajomych chwali moje wina labruscowe, to może warto je zostawić (www.winnica.studiotomcom.pl). |
ETYMOLOGIA | <od łac. (vitis) labrusca> |
WIZUALIZACJE | Zobacz w grafice Google |
ODSYŁACZE | |
DATA | Rejestracja hasła: 17.08.2016, 16.14, ostatnia aktualizacja hasła: 26.02.2019, 10.24 |
AUTOR | Agnieszka Kostrowiecka |
REDAKTOR | Jan Burzyński |