HASŁO |
baba ganoush |
WARIANTY | baba ganoush |
WYMOWA | baba ganusz |
DEFINICJA | «pasta z miąższu pieczonego bakłażana, sezamu, czosnku, oliwy i soku z cytryny, popularna potrawa kuchni bliskowschodniej» |
INFORMACJA GRAMATYCZNA | rzecz. ż lub n, ndm |
PRZYKŁADY UŻYCIA |
Bardzo lubię baba ghanoush z chlebkami pita (whiteplate.com). Jako danie główne podam comber jagnięcy z baba ganoush Mój mąż (Libańczyk) robi pyszne baba ghanoush Do baba ghanoush warto dodaćtakże kuminu i wędzonej papryki. Ta ostatnia nadaje paście lekko dymny aromat (www.mirabelkowy.pl). Hummus byłbardzo dobry, dobra była też baba ganoush. Zamówiliśmy teżserek libański z warzywami i pierożki z wołowiną (pl.tripadvisor.com). |
ETYMOLOGIA | <arab., dosł. 'rozpieszczony tatuś'> |
WIZUALIZACJE | Zobacz w grafice Google |
ODSYŁACZE |
burger, caprese, chorizo, czekadełko, dip, dipówka, frittata, halloumi, hummus, homing, przepisownik, przepiśnik, tahini, tempura, wasabi, wrap |
DATA | Rejestracja hasła: 14.11.2015, 10.26, ostatnia aktualizacja hasła: 27.07.2016, 12.06 |
AUTOR | Jan Burzyński |
REDAKTOR | Maciej Czeszewski |